Avslappnat fiske 5/11

Nu har det gått två veckor sedan den fantastiska SM finalen och fiskesuget hade infunnit sig igen. Ny flätlina hade inhandlats på Båt och fiske och tafsen var utbytt. Startfemman i betesboxen hade korrigeras lite och de snabba beterna hade bytts ut mot beten som kan fiskas hem betydligt långsammaren när vattentemperaturen drastiskt har sjunkit.

Båten ligger fortfarande kvar i staun på en lånad båtplats och vi kunde konstatera att det var en helt annan morgonstämning framför Scandics uteservering denna gråmulna morgon än när massor av taggade fiskebröder sjöng nationalsången i kör tillsammans med Niclas.

Nåväl jag krokade på Björns Nettelake som jag köpte av honom när han och flera andra betesbyggare bla Nilles och TN lures visade upp sina kreationer inför Blekinge gäddfestival. Den hade kommit lite i skymundan men idag så var den med från början och skulle få tid i vattnet.

betesbyggare

Idag tänkte vi besöka fiskeplatser både på västra och östra sidan av Karlskrona bara för att det brukar vara riktigt svårt att hitta gäddorna när temperaturen och vattenståndet ändrar sig snabbt och mycket.

Många båtar var redan ute på sjön och vi var inte ensamma i den utvalda pölen som skulle sökas av grundligt innan det var dags för förflyttning. Precis som beräknat var fisket trögt segt och ganska tråkigt men vi fiskade på och njöt av livet när vi stod och nötte avslappnat i båten. Inget hände bara någon följare och några små snipor. Vi skrattade och var glada över att det inte var SM final idag.

Efter några timmars händelselöst fiske tilltar vinden. En ny drift, och nu händer det äntligen något. Viktors spö böjs och det är ganska tungt. Inga direkta rörelser i spöt till en början med men visst är det fisk i änden på flätlinan. Viktor tar hem betet och äntligen en kraftig huvudrörelse och vi ser på varandra och jag greppar håven utan att säga ett ord. Såja hon hänger med fint och snällt in till båtkanten och gäddan ser riktigt lång ut när hon är säkrad i nätet.

107 cm

Vi mäter upp henna till fina 107 cm och nu snackar vi att gå från Zero till Hero.

Vi fiskar någon timme till utan vidare resultat innan vi beslutar oss för att omgruppera. Gäddan verkade bara vara en strögädda som Viktor träffade i huvet.

Ok, ny fiskearena och nya förhoppningar ska det finnas några huggvilliga gäddor här. Nej det är fortfarande trögt, inte ens några följare men vi bara nöter på och jag har fortfarande Nettelaken i sluten på tafsen.  Vi driver förbi en fläck där det kommer några smånafs i svansen men de brutala mördarhuggen uteblir ända tills jag känner något mindre pet och drar till med ett kraftfullt mothugg. Satan i gatan gäddan fastnar och den känns helt ok. Vi ser den i ytan och tror att den är strax över 90 cm men det visar sig att den är längre än så. Den är faktiskt 99 cm och jag blir bara så glad och överraskad.

99 cm

Efter denna fångst flyttar vi oss igen och väljer att prova att fiska där det är mindre vind. Vi kan se flera båtar som kämpar på längs kanterna. Vi fiskar någon timme utan större framgång innan vi känner oss nöjda och beger oss hemåt.

Vi landar endast 5 gäddor under dagen och tre av dessa är riktigt små, knappt mätbara under en tävling. Vilken otrolig tur att lyckas träffa två fina gäddor i huvudet så att deras huggreflex utlöser. Man slutar aldrig att förvåna sig hur olika gäddpassen kan se ut speciellt nu under senhösten.

// Håkan&Viktor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s