Nyköping 30-1/6

Willy och jag hade tagit ledigt några dagar från våra jobb för att åka till Nyköping. Planen var att reka inför kommande Sportfish Mastersfinalen i gäddfiske 20/10.

Jag hade tillverkat ett trailerkapell som ganska enkelt kunde spännas över båten när rutan var nedfälld. Detta för att minska luftmotståndet vid transport och att kunna använda båten som stuvutrymme under färd. Det var inga problem med packningen och vi lämnade Karlskrona 03:30 under tisdagsmorgonen.

Vi stannade till i Tindered och fikade på termoskaffe och macka, här passade vi även på att fylla på bensin i bilen som nu drog ca 1,5 liter per mil med 1ton båt på släp.

Vid niotiden var vi framme på campingen i Nyköping och kunde byta om till fiskekläder på parkeringen då stugan inte var klar att checka in i. Efter lite ompackning så åkte vi de 8 km till sjösättningsrampen och knuffade ned båten i havet.

Allt flöt på fint och vi var riktigt förväntansfulla och spända på hur det skulle gå för oss. Vädret var mulet och regnet hängde i luften. Vi hade studerat sjökortet ganska noga och även snappat upp ett och annat tips om var gäddor skulle kunna tänkas stå.

Tanken under dag 1 var att fiska grundflak och vasskanter och förhoppningsvis komma i kontakt med huggvilliga efterleksgäddor. Det börjar att regna och vi bara nöter på utifrån och in i de stora öppna marerna à la Rügenstyle.

Tyvärr så landar vi inga gäddor och kan inte se några följare heller i det grumliga grönmjölkiga vattnet som vi fiskar över.

Det regnar konstant och mycket. Det är svårt att tända grillen. Efter lite regnskydd över kolen så lyckas jag få eld och efter en stund så har vi smaskat några grillade korvar.

Vi driver förbi en sönderbajsad skarvö och tänker att vi fiskar på fel ställe för att skarven har ätit upp all gädda i området och vi omgrupperar till en djupvass istället. Det vore säkert bra om länsstyrelsen i Karlskrona tog tag i skarvproblematiken i Blekinge skärgård innan det ser ut så här.

Efter en lång och händelselös fiskedag så kommer vi iland sjöblöta och lite molokna. Båten trailas upp och nu åker vi till stugan för att äta smörgåstårta och byta till torra kläder.

Willy googlar för fullt efter användbar information som kan vara bra under morgondagens fiske medans jag hänger upp de blöta fiskekläderna och startar igång den medtagna avfuktaren.

Onsdag 31/5

Ny dag och ny plan. Vi börjar med att fylla upp tanken i båten från sjötanken som ligger precis bredvid sjösättningsrampen. Det funkar bra frånsett att det är ca 2 kronor dyrare literpris.

Vi kryssar oss fram i den enormt stora skärgården som aldrig verkar ta slut. Vattnet är riktigt klart och kallt längre ut och det är djupt. Det är stor skillnad mot Karlskronas skärgård.

Solen skiner och vinden är behaglig och vi njuter av att slunga beterna på nya vatten. Det känns riktigt bra, det känns i maggropen som om gäddan ska smälla på vilket ögonblick som helst. Plötsligt kommer äntligen en kontakt på mitt bete men tyvärr är attacken lam och gäddisen är ofångad. Vi provar lekvikar, vasskanter, djupkanter och tångruskor. Vi fiskar i grumligt, halvgrumligt, klart och superklart vatten. Vi provar att fiska i vattentemperaturer från 11 grader till 17 och inget funkar. Vi varken ser eller får några gäddor så nu är det dags att tända grillen.

Grillen tänds i det fina vädret och när det är dags att äta så öppnar sig himlen och regnet vräker ned. Vi söker skydd på land men detta hjälper föga. Korv med bröd och räksallad får inmundigas under en tall.

Efter någon timmes hällregn så slutar det lika plötsligt och nu är det totalt vindstilla och vi åker bara omkring på måfå och känner oss helt vilsna.

Med lite tur så råkar vi komma till en liten vik med klart vatten och vi kan se abborrar. Willy har en liten vobbler och lyckas faktiskt landa dagen första fisk. Tyvärr inte rätt art men vi är glada över lite action i båten.

Vädret ändrar sig igen och med ett brak hör vi åskan och ser en blixt, vi avvaktar en liten stund. Nu är åskan precis över oss och vi startar båten och lämnar viken för en ganska lång transportsträcka mot Nyköping.

Vädret blir sämre och spöna läggs ned i båten då åskan är riktigt nära. Det är läskigt när molnen släpper ifrån sig hagel i ärtstorlek som piskar oss i ansiktet medan åskan smäller på.

 

Länspumparna i båten jobbar på och tömmer båten effektivt medan vi försöker komma ifrån ovädret. Detta lyckas vi med och när vi närmar oss hamnen klarnar det upp och solen börjar skina. Otroligt vad man kan vara med om olika väderförhållande bara under en dag. Avfuktaren får jobba hårt även natten mellan onsdag och torsdag med att torka våra fiskekläder.

Torsdag 1/6

Solen skiner när vi stiger upp klockan 7. Det är dags att tömma stugan, packa bilen och fiska en sista dag.

Det blåser från nordväst ca 10- 12 m/s och ännu mera i byarna och vi fiskar av ett lokalt känt gäddställe resultatlöst och nu kommer ett drastiskt beslut. Vi avbryter passet och åker till den lokala fiskebutiken för att få lite tips om gäddfisket i Nyköping.

Butiken är stängd och personalen håller på att flytta alla saker till Gnesta. Vi går in för att prata med någon och döm om våran förvåning när vi känner igen en kille i butiken.

Det är Felix som gick i Willys klass på ForshagaAkademin och som han delade praktikplats med på Viråbruk. Superkul att stöta på honom.

De tycker synd om oss som fiskar gädda i skärgården då det är supertrögt. De säger att sälen har varit inne i vikarna och rensat rent och att fiskeguidena bara landar ett par gäddor under ett pass. Vi talar om var vi varit och de tror inte vi har fiskat fel utan att det just nu är riktigt besvärligt gäddfiske. Felix tycker att vi ska åka och fiska abborre istället.

Han ger oss jiggar och skallar och sedan åker vi till hamnen igen och ut mot stället som levererade en borre innan ovädret bröt ut.

Väl framme så lurar vi upp 7 fina borrar med en topp på 41  cm och med en vikt av 857 gram. Det är kul med lite avslutningssprattel.

Vi avslutar med att grilla karréskivor som serveras med potatissallad och bearnaisesås.

Vi avbryter vid 17:30 och åker mot Nyköping. Båten tas upp ur vattnet, packas och trailerkapellet läggs på och sedan är vi på väg mot Karlskrona.

Vi stannar till i Norrköping hos svåger och svägerska på ett snabbstopp med toabesök och en slurk kaffe.

Det gick inte riktigt som vi hoppades på med gäddfisket i Nyköping. Det positiva är att det inte kan gå sämre under Sportfishmaster.

Det kommer att bli en utmaning för oss att återvända i oktober med nya krafter.

// Håkan&Willy

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s