RÜGEN – Dröm eller mardröm 9-14/2 2016

Efter månader av väntan kom äntligen den stora resdagen. Det var dags för Viktor, Kalle Myrstrand från Uddevalla och mig att ta oss till Rügen för att förhoppningsvis bättra på våra PB.

Vi handlade med oss bröd, pålägg och annat smått och gott från Sverige som kunde pigga upp fikastunden i båten. Jag lagade också till en mustig köttfärssoppa som fick följa med.

Packningen blev stor, kanske inte så mycket fiskeprylar men dubbla utrustningar i fiskekläder med stövlar o underställ tog massor av plats. Vi trodde att det skulle regna massor och vi ville säkerställa att fiskekläderna skulle hinna bli torra inför nästa pass.

Packning

In med packningen i bilen, hämta upp Viktor och sedan susade vi på E22:an mot Trelleborg där vi skulle möta upp Kalle. Långtidsparkering fanns utanför färjeterminalen och kostade 500 kronor för sju dagar. Omlastning på parkeringen till Kalles större Audi A6 och inom kort var det bara att visa upp bokningsnr och rulla ombord på färjan där vi stötte på Jan från Fisheco och Mikael från Splashfishing. Vi åt frukostbuffén tillsammans medans färjan stampade iväg i den hårda vinden. Uppskattningsvis 14-17 m/s och jag var riktigt orolig över att jag skulle bli sjösjuk redan nu. Som tur var klarade vi oss bra allihopa och vi kom välbehållna fram till Sassnitz.

Vi åkte in till centrala Sassnitz för att äta och ta ut pengar från ATM automaten till fiskeguiden. Automaten var enkel att hitta och vi valde en liten grekisk taverna som hette Olympys att äta på. Vi smaskade i oss gyrostallrik med tzatziki.

Efter ca 40 minuters bilresa så var vi framme i Schaprode och vi gick på en liten tur i hamnen innan vi letade upp Landkogge som ligger ca 2 km utanför centrum i Schaprode.

Landkogge

Landkogge

Värdparet Simone och Frank tog emot oss och visade oss tillrätta, stugan var modern och fin. Stort allrum med kök, 2 sovrum och 2 toaletter, diskmaskin och ett mindre kylskåp. Jepp inga problem med att trivas här.

simone&Frank

båtfika ägg

Riktig storm under natten och morgonen gjorde oss osäkra på om det skulle kunna gå att genomföra fisket under dagen. Frank ringde till vår fiskeguide Uwe och han menade på att det inte var några problem. Vikor hade tyvärr insjuknat och var riktigt dålig med feber och frossa så han valde att stanna hemma och uppsöka doktorn i Trent.

Viktor sjuk Kalle taggad

Uwe våran tilldelade fiskeguide var en riktig sjöbuse, stor och rund och iklädd ett grönt sjöställ så ingav han respekt. Han hade guidat i dessa vatten på heltid i 11 år så vi var i goda händer.

Uwe

Fiskedag nr 1 Onsdag

Det blåser en massa och vi är sjöblöta när vi kommer till fiskestället, drivankaret åker i och nu är det bara till att nöta. Kalle landar en liten 80 cm gädda och jag blankar denna dag och när vi kommer tillbaka till stugan visar det sig att Viktor är ännu sämre och att hans värden var så dåliga att doktorn förbjöd allt fiske för hans del under veckan. jag värmer på soppan som är riktigt mustig och god och hoppas att detta ska kurera Viktor.

Vinden har mojnat och vi vaknar upp till en fin morgon. Viktor är nu ännu sämre och är helt likblek och fryser. Han åker till doktorn medans Kalle och jag får skjuts av Frank ned till båten för ännu en dags fiske.

Fiskedag nr 2 Torsdag

Vindstilla och vi fiskar nu på grunt vatten på ca 0,6 -1,5 meters djup och det dröjer inte länge förrän vi landar våra första Rügengäddor. De är ganska fina. 91 och 95 cm långa och nu smäller det på något tungt som drar. Jag tror att det är en meterspike men det  är bara en stor brax som McPiken har krokat i stjärtfenan. Dou!!

brax

Vi nöter på och stärker oss med varm soppa under dagen för att samla energi.

köttfärssoppa

Uwe visar var skåpet ska stå och landar två fina metersgäddor, 105 och 103 cm långa medans Kalle och jag har sniprace och landar 15 småkillar.

Uwe med 105

Uwe pekar i min betesbox på de hemmagjutna Bumlingarna och grymtar ur sig ( skit, no good) big lures – big pike och lämnar över en lång vitgrön Mc Rubber Shad. Okej tänker jag Uwe vet bäst så inför nästa dag stannar småbeten och tailbeten hemma för enligt Uwe är också tailbeten (skit no good). Det ska vara hyggligt stora shadar vita och blå eller vita och gröna.

beten blå & gröna

Fiskedrag nr 3 Fredag

Viktor är fortfarande jättesjuk och har hög feber trots vätskeersättning och penicillin och ligger bara och komar i stugan. Han tar ett drastiskt beslut om att lämna Shaprode och åka hem.

hamn

Hamn

Vi åker tillbaka till gårdagens ställe för att fiska grunt, vädret är fint men kontakterna uteblir endast smått landas. Kalle skrämmer upp 6 st. med jerkbait och jag bara 2 st. med McPike i skitmörtfärg. Dagen avslutas lite tidigare för att hinna skjutsa Viktor till färjan i Sassnitz. Viktors pappa möter upp honom i Trelleborg. Det känns jättretråkigt att han lämnar oss men beslutet är helt rätt. Viktor är fortfarande febrig och medicinen biter inte.

Dag 4 Lördag

Ny dag och nya utmaningar. Uwe tar oss till ett nytt vatten men det är tyvärr ingen vind och solen gassar på. Vi dänger på i blankvattnet och driftar från ca 3,5 meters djup mot grundare vatten. Kalle är betydligt busigare än mig och fiskar med Big Bandit och efter några timmarars händelselöst fiske smäller det på en riktigt fin fisk. 99 cm lång med en vikt på 7,8 kg.

Kalle med en 99

Rygg på 99

Detta gillar Uwe och klappar Kalle på axeln och menar att jerkbait (is good sometimes). Jag byter inte bete utan kör på med McPike i skitmörtfärg.

Uwe får rapporter att stora gäddor landas ute i frivattnet där sillarna har samlats upp så vi omgupperar dit och fiskar nu betydligt djupare.

pissbleke

Jag nöter på resultatlöst med min McPike och har endast en följare under hela dagen och det går inte bättre för varken Kalle eller Uwe. Jag nollar igen och är faktiskt lite moloken och nedstämd. Vi äter på restaurangen Shilling och hör att jättestora gäddor har landats under dagen. Kommer Rügen att knäcka mig? En halvdag kvar att fiska och tankar om ett totalt fiasko dyker upp i huvudet och det bättrar givetvis inte på självförtroendet.

Dag 5 Söndag halvdag

Tidigt ute på böljan och Uwe tar oss tillbaka till frivattnet bredvid farleden där rapporterna om var de riktigt stora mördargäddorna landades under gårdagen. Efter ca 40 minuters båtfärd är vi framme.

Det blåser ca 8 m/s och himlen är stålgrå. Jag agnar på med en blåvit 25 cm McPike ca 10 grams sänke i nosen och en rasselkula i stjärten. Nu gäller det, sista chansen att  kunna få något riktigt bra. Jag sluter ögonen och hoppas på en stor Rügengädda.

Jag vevar sakta och monotont in betet som så många gånger innan men nu tar det stopp. Satan i gatan det är stopp. Tungt går det och inga huvudrörelser märks. Vi skymtar gäddan och vi ser att den är stor, riktigt stor. Bromsen är lite hårt ställd och både jag och spöet håller på att flyga över bord när gäddan väljer att gå djupt så jag lättar på bromsen och allt är nu under kontroll. Fast fisk och den är nu på väg mot håven. Än en gång går hon mot djupet innan jag tar upp henne mot ytan och Kalle håvar fint in henne. Ett glädjevrål utbringas av oss mot skyn som hörs ända till  Schaprode.

Slukad Mc pike

Hon är stor, stark och välväxt hela 123 cm lång. Riktigt tung. Lite svårt att väga henne i den gungande båten men vi är säkra på att vikten stannar på 15,3-15,5 kilo efter avdragning av vågsäcken. Jag är vimmelkantig och helt uppslukad av situationen och allt är som en dröm. HELT UNDERBART. Jippie jag är så glad!!!

 

123 cm

https://de-de.facebook.com/pages/Team-Bodden-Angeln/299458326731459

123 cm

Efter lite sms:ande till Viktor; Willy och Ola K är jag på banan igen och efter pensionering av den blå McPiken riggar jag på en 35 cm Renz Shad och slungar iväg det stora betet.

Pang! det nyper på igen! Inte som i det förra fallet men det är nog ändå en hygglig fisk och jag mumlar till att det är dags för håvning.  Vi ser henne men jag är inte så säker på att hon är så stor efter att ha gosat med den riktigt stora damen för några minuter sedan.

117 cm

En slank tonåring landas och mäts. Faktiskt är hon 117 cm lång med en vikt på endast 9,1 kg. Uwe myser och gratulerar mig. Allt detta händer under en kort tid och nu kan vi snacka om att gå från Zero to Hero.

Uwe har båten på rätt plats och efter ca 15 minuters fiskande dyker det upp ännu en mördargädda i 125 cm-klassen, hon är så intresserad av Renz Shaden att hon nästan simmar in i drivankaret. Waypoint markeras och vi fiskar efter henne in i det sista innan det är dags att avsluta och åka hemmåt.

Vi tackar Uwe för en fantastisk vecka med bra guidning och Simone och Frank för superbra service med god frukost och givetvis för att de hjälpt Viktor under dagarna när han låg på rummet och hade feberfrossa.

Håkan&Uwe

Hoppas på att kunna återvända om ett år för frustrerande gäddfiske.

Tack för oss Håkan, Kalle och Viktor.

 

 

 

 

 

 

 

 

9 tankar på “RÜGEN – Dröm eller mardröm 9-14/2 2016

 1. Skulle vilja se Håkan i lite mer lättklädda bilder så som Viktor brukar ta av sig på dom varma sommarpassen.

  //Lena

 2. Gz Håkan. Vicka underbara fiskar å va bra skrivet. Hade Viktor varit frisk hade garanterat en och annan storgädda till fått uppleva Karlskronafiske.
  Om nu allt går väl (isen inte smälter bort) här i Vaxholm så blir det ismete nästa lördag (28 feb). Ja önskar dig å Viktor å Kalle mer ”skitfiske”!

  Karlskronafiske rules…

 3. Trevlig läsning om äventyret! Massa gratulationer till megagäddan igen och beklagar det tråkiga med Viktors dåligt tajmade sjukdom. Måste också tiill Rügen en vacker dag! Mvh Björn N

 4. Ett väldans stor grattis och ett lika stort beklagande till Viktor som blev sjuk. Hörde om det tråkiga med sjukdom när jag pratade med trevliga fru Björk.

 5. Vilket lyckligt slut denna Rügen saga fick! Det var ju bara i sin vildaste fantasi man trodde man skulle få se en sådan drömgädda. Men fantasin förbyttes ju till verklighet.
  Tack Håkan o Viktor för ett oförglömligt äventyr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s