Isfiske på nordligare breddgrader.

Jag blev inbjuden att åka upp i dom lite nordligare delarna av Sverige till Simon Ingvald för att försöka få några fina gäddor på ismete. Jag packade min väska och åkte upp. Väl på plats så börjades alla saker packas ihop och platser kollades upp som kan vara intressanta att fiska på.

05.30 ringer klockan och det är dag att gå upp. Pulkan packas och det är dags att fara iväg. Nu är vi framme vid platsen och det är dags att sätta upp spöna. Vi hade 11 spön och jag som inte är så rutinerad på dom här prylarna så tar det en stund extra innan alla spön är ute men vad gör det när man ha så fina vyer på morgonen.

Morgon

Tiden går och vinden börja blåsa upp. Vi sätter oss bakom vindskyddet. Och börjar med att göra lunch. Och det är smaskiga kålbullar. Tiden forsätter att gå utan att det händer så mycket och det är dags att packa ihop och ladda för nästa dag.

Simon Ingvald

Nästa dag är det samma visa igen. Upp tidigt och packa allt och sedan ut med prylarna på sjön. Idag händer lite mera. När hälften av spöna är ute så fäller det och Simon springer och tar snabbt dagens första gädda. Vi småjublar lite och hoppas att dagen fortsätter på detta viset. Strax efter så fäller det igen och det är min tur. Jag kommer fram till spöt och linan står stilla och rakt under spöt. Jag känner lite försiktigt på linan och känner att det är fisk på. Muthugget sitter och den gör inte så mycket innan den börjar närmar sig hålet. Då ser jag att den är lite större än vad jag trodde och börjar rusa som en galning. Jag ropar på Simon och säger att den är stor. Fisken landas och den är 113 cm lång fördelat på 9,5kg.

113cm

Det tar inte lång tid innan vi hör att det plingar till igen, även här står Linan still rakt under hålet. Simon gör mothugg och det är stumt i andra änden innan det börjar rusa. Nu är det en till stor på, vi väntar ivrigt innan vi får se fisken . Fisken landas, mäts och vägs. Den var 114 cm och 9,4 kg. En riktigt fin fisk till men inte över 10.

114 cm

Dagarna fortsätter och vi fiskar totalt i 6 dagar. Många fina fiskar och väldigt blandat väder med sol, snö, regn och mycket vind. Så man var ganska sliten när det var dags att fara hem.

// Willy

1 tanke på “Isfiske på nordligare breddgrader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s